آنچه كه براي كشور ما و براي عناصر فرهنگي مهم است گسترش كيفي فرهنگ است؛ يعني تربيت شاعر وهنرمند نويسنده وتربيت كساني كه بتوانند توليد هنري بكنند و پايگاه هنري را پيش ببرند.
دانشگاه به واسطه اينكه محلي است براي تعليم وتربيت داراي تقدس ويژه اي است وكانونهاي فرهنگي وهنري به عنوان محلي براي جذب استعداد هاي دانشجويان در زمينه فرهنگي وهنري واجتماعي مي باشد. با عنایت به ماده واحده مصوب جلسه 640 مورخ 29/11/87 شورایعالی انقلاب فرهنگی و ضوابط کلی فعالیت کانونهای فرهنگی دانشجویان دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی مصوبه جلسه 165 شورای اسلامی شدن دانشگاهها و مراکز آموزشی و با هدف زمینهسازی رشد خلاقیتهای فرهنگی دانشجویان، ساماندهی خواستهها و تلاشهای خودانگیخته فرهنگی، هنری و اجتماعی دانشجویی و حمایت و هدایت این گروه از فعالیتها در جهت نیل به ارزشهای متعالی اسلامی و ایرانی، کانونهای فرهنگی دانشجویان در دانشگاهها تشکیل میشوند، این کانونها به منظور تأکید بر هویت ملی و اسلامی، ارتقای سطح همکاری جمعی و بسط و تعمیق فرهنگ مشارکت در دانشگاهها، تأسیس و تقویت نهادهای مدنی و قانونمندی حوزه فعالیتهای فرهنگی دانشجویان براساس ضوابط مندرج در آییننامه کانونهای فرهنگی دانشجویان، فعالیت میکنند.
موضوعات فرهنگی و هنری فراوانی وجود دارند که دانشجویان علاقه دارند به طور خاص در آن زمینه ها، فعالیت کنند. کانون های فرهنگی و هنری به منظور پاسخ گويي به نياز هاي متنوع و رشد خلاقيت هاي فرهنگي دانشجويان، سامان بخشيدن به خواسته ها و تلاش هاي خود جوش فرهنگي، هنري و اجتماعي آن ها و ارتقای سطح همکاري جمعي و گسترش فرهنگ مشارکت تأسیس شده اند.
شکل گيري کانون ها و انتخاب اعضاي آن ها، از طريق انتخابات صورت مي گيرد و دوره فعاليت هر کانون، يک سال است.
حداقل ۵ نفر از دانشجويان علاقه مند به فعاليت در يک حوزه مشخص، مي توانند با تدوين يک اساس نامه (که شامل اهداف کانون، حوزه فعاليت، نحوه انتخاب ارکان شامل شوراي مرکزي، دبير و ... باشد)، به عنوان هيأت مؤسس، تقاضاي تشکيل کانون را داشته باشند. مديريت فرهنگي دانشگاه، پس از بررسي و تطبيق اساس نامه و شرايط اعضاي هيأت مؤسس با آییننامه کانون هاي فرهنگي و هنري، مجوز تشکيل کانون را صادر مي کنند.
تعاریف و کلیات
کانونهای فرهنگی دانشجویان، نهادهایی هستند که در قالب ضوابط آییننامه در زمینههایی از قبیل دینی و مذهبی (اسلام شناسی، نماز و نیایش، امر به معروف و نهی از منکر، عفاف و حجاب، قرآن و عترت، مراسم، اعیاد، و وفیات مذهبی و ...)، ادبی و هنری (ادبیات، فیلم و عکس، هنرهای نمایشی، هنرهای تجسمی، صنایع دستی و ...) فرهنگ و اندیشه (مطالعات فرهنگی و ...) و اجتماعی (جهاد یاوری، سازندگی، ایران شناسی، گردشگری، محیط زیست، آسیبهای اجتماعی، امداد و هلال احمر و ...) فعالیت میکنند.
اساس نامه کانون مجموعهای است مکتوب شامل اهداف، شرح وظایف، تشکیلات، شرایط عضویت، دستورالعملها و مقررات اجرایی ویژه یک کانون که در قالب ضوابط کلی فعالیت کانونها، ضوابط این آییننامه و دستورالعملهای تکمیلی آن و الگوی تنظیم شده در اداره امور فرهنگی دستگاه توسط هیأت مؤسس کانون تدوین میشود و در آن موارد ذیل ذکر میگردد:
- 1- فعالیت کانون به گونهای خواهد بود که حاکمیت ملی، تمامیت ارضی و وحدت و هویت ملی ایران اسلامی را تحکیم کرده و در جهت تقویت ارزشهای فرهنگی ایرانی - اسلامی باشد.
اساسنامه پیشنهادی هیأت مؤسس پس از تصویب مجمع عمومی کانون و تأیید شورای فرهنگی دانشگاه لازم الاجرا است.
تغییرات اصلاحی اساسنامه پس از تصوی در مجمع عمومی کانون، باید به تأیید شورای فرهنگی دانشگاه برسد.
عضو کانون به هر یک از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه محل فعالیت کانون اطلاق میشود که مطابق آییننامه به عضویت کانون در میآیند و در چارچوب اساسنامه کانون به فعالیت میپردازند. حداقل تعداد اعضاء جهت فعالیت یک کانون 15 نفر است.
هر دانشجو در زمان واحد میتواند حداکثر در سه کانون عضویت داشته باشد.
لغو عضویت اعضای کانون یا یکی از موارد زیر محقق میشود:
الف) فراغت یا انصراف از تحصیل یا اخراج
ب) عدم فعالیت در چارچوب اساسنامه کانون با تشخیص شورای مرکزی کانون و تأیید گروه ناظر بر فعالیت کانونهای دانشگاه
ج) محرومیت از تحصیل به واسطه حکم قطعی کمیته انضباطی (عضویت مجدد این فرد یکسال پس از گذراندن دوران محرومیت تنها در صورتی ممکن خواهد بود که به تصویب چهار پنجم اعضای شورای مرکزی برسد).
هرگاه عضو کانون در حین فعالیت مشروط شود، عضویت وی از آغاز نیمسال بعد از اعلام مشروطی لغو میشود.
مجمع عمومی کانون شورایی است متشکل از اعضای کانون که جلسات آن به منظور تصویب اساسنامه و آییننامههای داخلی کانون و تغییرات آنها، انتخاب اعضای شورای مرکزی کانون، تدوین اولویتها، دریافت گزارش فعالیت سالانه شورای مرکزی کانون و نظارت بر فعالیتهای آن و استیضاح شورای مرکزی یا اعضای آن به طور عادی حداقل سالی یک بار و به طور فوقالعاده براساس دعوت شورای مرکزی یا به پیشنهاد یک سوم اعضای کانون تشکیل میشود. جلسات مجمع عمومی با حضور حداقل نصف به علاوه یک اعضاء رسمی است و مصوبات آن با رأی اکثریت مطلق حاضران معتبر است.
شورای مرکزی کانون شورایی است متشکل از سه تا هفت نفر از اعضای کانون که مطابق مفاد مندرج در این آییننامه (فصل سوم) به منظور برنامه ریزی و اجرای سیاستها و اولویتهای مصوب کانون، توسط مجمع عمومی کانون انتخاب میشوند و وظایف آن مطابق اساسنامه کانون تعیین میشود.
شورای هماهنگی کانونهای فرهنگی دانشگاه شورایی متشکل از دبیران کانونهای فرهنگی دانشگاه، مدیرکل امور فرهنگی، نماینده نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه و دبیر این شورا میباشد. رئیس این شورا مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه است و دبیر این شورا منتخب دبیران کانونها و با تأیید مدیر کل امور فرهنگی دانشگاه خواهد بود. (مطابق ماده 17). شورای هماهنگی کانونهای دانشگاه ظرف یک ماه پس از ابلاغ نهایی آییننامه در صورت وجود حداقل سه کانون در دانشگاه مطابق ماده 17 تشکیل و از این پس به اختصار «شورای هماهنگی» نامیده میشود.
با هدف نظارت بر فعالیت کانونها در هر دانشگاه یا مؤسسه آموزشعالی یک گروه ناظر متشکل از معاون دانشجویی ... فرهنگی یا عنوان مشابه، مسئول نهاد نمایندگی و مدیرکل امور فرهنگی دانشگاه تشکیل میشود. این گروه گزارشهای نظارت خود را در پایان هر نیمسال به گروه مرکزی نظارت بر کانونهای دستگاه متبوع خود ارسال خواهد کرد.
با هدف نظارت و ارزیابی فعالیتها و عملکرد کانونها و گروههای ناظر و شورای فرهنگی دانشگاهها و مؤسسات آموزشعالی کشور در قبال فعالیت کانونها، گروه مرکزی نظارت بر کانونها در هر دستگاه مرکب از معاون فرهنگی و اجتماعی و مدیرکل امور فرهنگی دستگاه و معاون فرهنگی نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها تشکیل میشود.
ضوابط تشکیل و صدور مجوز
حداقل سه نفر از دانشجویان علاقهمند به فعالیت فرهنگی میتوانند به عنوان هیأت مؤسس، تقاضای خود را مبنی بر تشکیل کانون در یکی از زمینههای مندرج در آییننامه به دبیرخانه شورای فرهنگی دانشگاه ارائه کنند. اساسنامه پیشنهادی کانون و ضرورت تشکیل آن باید به پیوست تقاضانامه ارائه شود. این دانشجویان باید دارای شرایط زیر باشند:
الف) گذراندن حداقل یک نیمسال تحصیلی
ب) نداشتن حکم قطعی محرومیت از تحصیل به مدت یک نیم سال تحصیلی یا بیشتر
هیأت مؤسس پس از تشکیل مجمع عمومی و انتخاب شورای مرکزی کانون منحل میشود.
شورای فرهنگی دانشگاه ظرف 45 روز پس از دریافت و ثبت تقاضا، نسبت به صدور مجوز تأسیس کانون یا اعلام کتبی دلایل عدم صدور مجوز (مطابق ماده 11 آییننامه) اقدام میکند.
در حال حاضر کانون های زير در دانشگاه نیشابور فعاليت دارند:
الف) کانون هاي عقیدتی ومذهبی
کانون قرآن و عترت
کانون مهدویت
ب) کانون های ادبی و هنری
کانون موسیقی
ج) کانون های فرهنگی و اجتماعی
کانون گردشگری
کانون هلال احمر
کانونهای فرهنگی، هنری و اجتماعی
آیین نامه کانون های فرهنگی دانشجویان دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی - 88/4/2
آئين نامه كانون های فرهنگی هنری - 87/11/29
آیین نامه برنامه های موسیقیایی در دانشگاهها و موسسات آموزش عالی سراسر کشور - 94/11/18
قالب اساسنامه کانونهای فرهنگی هنری و اجتماعی دانشگاه نیشابور
نام ونام خانوادگي : جناب آقای محمد محمدیان
سمت :كارشناس كانونهاي فرهنگي وهنري واجتماعي
محل خدمت : حوزه معاونت دانشجویی و فرهنگی
شماره تماس : 43305414